Pandekager Med Kærnemælk og æblesmør

Her er en opskrift på pandekager som stammer fra tidernes morgen. Mange ældre mennesker foretrækker at bage pandekager med kærnemælk. Kærnemælken giver en unik smag, som nogen elsker og andre syntes er underlig.

5 dl kærnemælk
200 g mel
4 æg
2 spsk. rørsukker
2 spsk. vaniljesukker
2 tsk. bagepulver
½ tsk. salt
Revet skal af en citron
Lidt citronsaft
Smør/olie til stegning

Pisk alle ingredienserne godt sammen og lad dejen hvile i 30 minutter. Pandekager med kærnemælk skal bages tykke. Dette gøres ved at hælde dejen ud på midten af panden, og så selv lade den flyde ud til siderne. Bag pandekagerne til de er flot gyldne.

Kærnemælkspandekager smager fantastisk hvis de serveres med æblemos eller anden lun frugt.

Et rigtig godt alternativ er at servere kærnemælkspandekagerne med æblesmør. Æblesmør kræver lidt tid at tilberede, men så kan det også holde sig i op til en måned i køleskabet. Derfor er det en god idé at lave en stor portion, som så kan nydes til mange forskellige retter.

20 gode æbler skrællet og delt i kvarte
1½ dl sukker
1½ dl æblecider
2 tsk citronsaft
1 stor kanelstang
1 tsk stødt ingefær
1/2 tsk stødt kanel
1/2 tsk stødt muskatnød (kan undværes)
1 knivspids stødt nellike

Alle ingredienserne hældes i en god tykbundet gryde. Start med at varme gryden op ved høj varme, og så skru ned for bluset når det begynder at koge. Lad gryden simre i en time og sørg for at røre i gryden ofte. Æblerne må under ingen omstændigheder brænde på, da det vil ødelægge den gode smag. Når æblerne er helt udkogte blendes æblemassen så den bliver helt jævn og fin.

Sænk varmen yderligere og lad æblemassen hygge sig i gryden i mindst 2 timer. Sørg fortsat for at røre godt i gryden, og pas på at den ikke bliver for varm. Det færdige æblesmør vil være mørkt og have en meget tyk konsistens. Tag gryden af bluset og køl æblesmørret ned.

Hvis du ønsker at gemme æblesmøret i længere tid, kan du hælde det på lufttætte glas. Du kan også vælge at fryse det ned. Tilføjer du Atamon, kan det holde sig i meget lang tid.